Nachteiland

Markante 70 meter hoge woontoren met stedelijke plint in de Sluisbuurt
Nacheiland parkzijde

Iconische woontoren als eerbetoon aan Rudi van Dantzig

Op 15 november 2023 tekenden LOCUS en Miss Clark de optieovereenkomst voor kavel 1C in de Sluisbuurt in Amsterdam, naar aanleiding van een gewonnen tender. Vanaf eind 2025 realiseert LOCUS hier samen met Miss Clark Nachteiland: een markante woontoren van 70 meter hoog. Het gebouw heeft meerdere gezichten en ligt centraal aan de Rudi van Dantzigstraat, de hoofdstraat van de Sluisbuurt. 

Gebouw met meerdere gezichten

Het gebouw is in gezamenlijkheid ontworpen door de architectencombinatie MVRDV en Space Encounters. Het is een bijzonder gebouw met meerdere gezichten, geïnspireerd door een kunstwerk van Joost Baljeu uit 1978. De plek vanuit waar je de 70 meter hoge getrapte woontoren bekijkt, bepaalt hoe je het gebouw ziet en ervaart. Uit de beoordeling van Nachteiland: “De jury is zeer positief over het gebouwconcept van Nachteiland. Het plan sluit goed aan bij de ambities van de Sluisbuurt.”

Energieleverend

Op de begane grond is plek voor winkels en diverse voorzieningen, daarboven komen ruim 150 woningen, waarvan 60 bestemd voor middenhuur. Het is een energieleverend gebouw, gemaakt van hoge mate van circulaire en biobased materialen. De constructie van het gebouw bestaat voor een groot deel uit hout. Dit materiaal komt ook zichtbaar terug in de woningen en zorgt voor een fijne woonplek voor de toekomstige bewoners. Aan de plantsoenzijde wordt het groen langs de gevel doorgezet en in hoogte opgetrokken langs verschillende verblijfsplekken van het gebouw.

Bijzondere naam

De naam van het gebouw, Nachteiland, verwijst naar de eerste choreografie van Rudi van Dantzig voor het Nederlands Ballet. Dit dansstuk werd in 1955 voor het eerst uitgevoerd op muziek van de bekende componist Claude Debussy. Met de prominente ligging aan de hoofdstraat is Nachteiland daarmee tevens een ode aan Rudi van Dantzig. 

De Sluisbuurt

Nachteiland ligt midden in de Sluisbuurt. De Sluisbuurt wordt een duurzame, groene stadswijk gelegen aan het water en vlakbij het centrum. Er komen 5.500 woningen in een mix van lage en hoge gebouwen. Vanaf eind 2024 komen de eerste studenten en bewoners in de Sluisbuurt studeren en wonen. LOCUS ontwikkelt in de Sluisbuurt ook het werkgebouw HipHub.

Nachteiland

In het kort